Zima to pora roku, która potrafi się dawać we znaki ludziom.
Wiąże się ona z różnymi niedogodnościami, takimi jak przenikliwe zimno, przeziębienia czy też spadek odporności. Rozwiązaniem problemu jest specjalna nalewka na ciarkach. Jest to napój, dzięki któremu można wzmacniać odporność własnego organizmu oraz zwalczać wirusy i inne szkodliwe czynniki. W ten sposób można będzie przejść przez zimę bez nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych.
Co warto wiedzieć o nalewce na ciarkach?
Wspomniana wyżej nalewka na ciarkach jest syropem wykonywanym z owoców tarniny, którą czasami nazywa się również ciarką. Jest to rodzaj śliwki o bardzo drobnych owocach, które są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C. Owoce te działają więc przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Nic więc dziwnego, że samodzielnie zrobiona nalewka na ciarkach zapewnia wiele korzyści dla ludzkiego organizmu, tym bardziej, że w owocach zawarte są też ważne cukry, pektyny oraz sole mineralne.
Jak samodzielnie przygotować te wspaniałą nalewkę?
Samodzielne przygotowanie nalewki na ciarkach w warunkach domowych, jest bardzo łatwym zadaniem, które nie wymaga stosowania żadnych skomplikowanych sprzętów kuchennych. Na kilogram schłodzonych owoców tarniny przypada 500 mililitrów spirytusu i 2 szklanki wody, którymi owoce są zalewane. Po szczelnym zamknięciu słoja, należy go odstawić w ciemne miejsce na 3-4 miesiące. Następnie nalewkę należy przefiltrować, dodać do niej 100 gram cukru, 2 goździki, 3 łyżki miodu oraz sok z cytryny i odstawić nalewkę na kolejne 2 tygodnie.
Zgodnie z informacjami podanymi w serwisie https://panidomu24.pl oraz na innych stronach, po upływie wspomnianych 2 tygodni (w czasie których każdego dnia trzeba potrząsać słoikiem), nalewkę należy ponownie przefiltrować i przelać do mniejszych naczyń. Jest to świetne lekarstwo na przeziębienia oraz inne problemy związane ze słabym układem odpornościowym. Nalewkę taką można pić samodzielnie lub dolewać ją do herbaty.