Jeśli chcemy zrobić sobie grilla albo murujemy właśnie palenisko w piecu to, czym można to wszystko połączyć?
Dawniej wykorzystywało się do tego szamot, ale nie zawsze jest on wystarczająco odporny na ogień. Wszystko zależne jest od tego, co zastosował producent. Lepszym rozwiązaniem dla nas będzie wykorzystać zaprawę, która jest odporna na ogień. Nie trzeba dużo czasu na jej przygotowanie, bo domieszka wynosi tutaj tylko, 5% czyli naprawdę nie tak dużo. Taka zaprawa ma bardzo dobre właściwości. Wytrzymuje w bardzo wysokich temperaturach, co ma dla nas ogromne znaczenie. To jednak nie wszystko, bo jest też odporna na chemikalia, dlatego wytrzyma długie lata i nic z nią nie będzie się działo. Mała zawartość wody powoduje, że po wyschnięciu zaprawa kruczy się naprawdę w minimalnym stopniu, co przecież ma też bardzo duże znaczenie.
Inne właściwością zaprawy ognioodpornej
Urabialność takie zaprawy jest bardzo dobra. Po wyrobieniu z małą zawartością wody jest bardzo plastyczna, dlatego na spokojnie będzie można ją zastosować tam gdzie chcemy. Taka zaprawa posiada stabilny układ chemiczny oraz charakteryzuje się bardzo dużą wytrzymałością i trwałością. Można tę zaprawę w łatwy sposób zastosować tam gdzie tylko chcemy. Koszty zakupu są niskie, a z przygotowaniem zaprawy do użytku każdy sobie poradzi. Mamy instrukcje, której trzeba się trzymać i według niej postępować. Lepszej zaprawy nie znajdziemy na rynku i jeśli ktoś myśli, że zwykła zaprawa może być zastosowana w piecu to jest w błędzie. Jest to niebezpieczne i może doprowadzić do zawalenia się naszej konstrukcji, a na pewno takiego rozwiązania nie chcemy nawet brać pod uwagę. Po prostu tylko zaprawa ognioodporna jest w stanie spełnić nasze wymagania, dlatego trzeba będzie przejrzeć przygotowaną ofertę. Na obecną chwilę zaprawa ognioodporna jest dostępna tylko w ciemnoszarym kolorze. Oferta jest najlepsza, co oznacza, że powinniśmy się nią zainteresować już dzisiaj. Wtedy będzie można o wiele szybciej i precyzyjniej wykonać swoją pracę.