Od tworzyw sztucznych pochodzenia roślinnego po tłoczone na gorąco liście palmowe, istnieje obecnie wiele innowacyjnych sposobów, dzięki którym producenci tworzą bardziej ekologiczne rozwiązania w zakresie jednorazowych opakowań odpowiednich do twoich potrzeb.
PLA lub kwas polimlekowy to kompostowalne tworzywo sztuczne wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego, najczęściej ze skrobi kukurydzianej lub trzciny cukrowej. Taki produkt wygląda, w dotyku i działa tak samo jak tworzywa sztuczne na bazie oleju, dzięki czemu idealnie nadaje się do większości opakowań i produktów jednorazowego użytku, jak kubki na kawę czy pudełka do zapakowania jedzenia na wynos. W przeciwieństwie do standardowych tworzyw sztucznych na bazie ropy, PLA nie jest wytwarzane z ograniczonych zasobów i jest materiałem wysoce odnawialnym. Ponieważ PLA jest wytwarzany z materiałów pochodzenia roślinnego, takich jak skrobia kukurydziana, można go w pełni kompostować w komercyjnej kompostowni, a jego rozkład nie zajmie setki lat, jak w przypadku zwykłego plastiku.
Dzięki temu taki bioplastik jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych tworzyw sztucznych.
CPLA to forma PLA, która została skrystalizowana w celu zwiększenia wytrzymałości i odporności tego tworzywa na ciepło. Główna różnica między PLA a CPLA polega na tym, że PLA najlepiej nadaje się do użytku na zimno, na przykład do produkcji pojemników na lody czy sałatki, podczas gdy produkty CPLA są lepiej używane do gorących potraw i napojów, takich jak pokrywki do kubków, ekologiczne sztućce i opakowania na dania ciepłe na wynos. Zaleca się również wytwarzanie z takiego tworzywa artykułów jednorazowego użytku, takich jak ekologiczne kubki do kawy, słomki i sztućce, gdzie wymagana jest dodatkowa wytrzymałość. Podobnie jak PLA, tworzywo CPLA jest w całości wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego i jest całkowicie kompostowalne w obiektach przemysłowych, nie nadaje się jednak do recyklingu.