Za kawą gatunku Arabica, Robusta jest obecnie drugą najpopularniejszą kawą na świecie i pierwotnie była uprawiana tylko w zachodniej i środkowej części Afryki Subsaharyjskiej.
Około 40 procent światowej kawy spożywanej każdego dnia to Kawa Robusta. W połączeniu z gatunkiem Arabica te dwa ziarna kawy stanowią od 95 do 99 procent kawy kupowanej każdego roku na całym świecie. To imponujący wynik, jeśli weźmiemy pod uwagę, że obecnie na świecie rośnie ponad 100 różnych gatunków kawy. Kawowiec, który daje ziarna z gatunku Robusta, jest wyjątkowo odporny na choroby i szkodniki, nie szkodzą mu wysokie temperatury, a nawet radzi sobie w pełnym słońcu, potrzebuje tylko sporo wody. W przeciwieństwie do kawy Arabica, Robusta woli rosnąć na niższych wysokościach, najlepiej poniżej 600 metrów nad poziomem morza. Gdy rośnie dziko, może osiągnąć wysokość 10 metrów lub więcej w najlepszych warunkach wzrostu. Dla rolników, którzy koncentrują się na uprawie kawy Robusta, rośliny są utrzymywane na około połowie wysokości, aby zapewnić efektywność zbiorów. Kwiaty są białe, podobnie jak wiele roślin kawy, a owoce dojrzewają w głębokim odcieniu czerwieni.
W niektórych regionach kwitnienie może zająć zaledwie sześć miesięcy, aby uzyskać żywotny plon.
Każdy owoc zwykle wytwarza dwa ziarna kawy, które są nasionem rośliny. Jednak w niektórych regionach roślina może kwitnąć nieregularnie, a dojrzewanie owoców może potrwać nawet rok. Dobry sklep z kawami ma w swoim asortymencie odpowiedniej jakości kawę świeżo paloną. Większość kawy Robusta jest obecnie produkowana w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce lub Ameryce Łacińskiej. Ziarno Robusty daje smak nieco ziemisty, z nutami drzewnymi, orzechowymi i goryczką, gdy proces palenia zakończy się poprawnie, ma również dwa razy więcej kofeiny, niż Arabica. Powinieneś kupić kawę Robusta od zaufanego dostawcy, aby zapewnić odpowiednią konsystencję i smak naparu. Jeśli producent źle przeprowadzi proces palenia, kawa może mieć profil smakowy podobny do spalonej gumy.